Lezen is een verrijking van je horizon
Ik vind het altijd een grote uitdaging om van uiteenlopende onderwerpen een verhaal te maken dat door een breed lezerspubliek kan worden opgenomen. Ik heb meer dan twintig jaar ervaring met het schrijven van artikelen, boeken, advertorials voor zowel de commerciële als non-profitsector.
Ik ben opgegroeid in Nederland, heb verschillende woonplaatsen gehad, de wereld over gereisd, in het Midden-Oosten gewoond en uiteindelijk teruggekeerd naar mijn geboorteplaats Groningen.
Geen gemakkelijke plek om te wonen en te werken, maar nog te leuk om niet te vertrekken.
Het beschrijft de geschiedenis van de familie Van Gelder vanaf 1749 aan de hand van verhalen en een uitgebreide stamboom met zo’n 7700 namen. Ook aangetrouwde families krijgen aandacht zoals Goldsmit, Koekkoek, Vissel, De Wied, Swartsberg.
Het was in 1993 vijftig jaar geleden dat Groningen gezuiverd werd van haar Joodse inwoners. Zonder slag of stoot werd het merendeel tijdens de Tweede Wereldoorlog voorgoed verdreven. In ‘Terug van weggeweest’ getuigen overlevenden in Nederland, Israel, en de Verenigde Staten - die door een merkwaardige samenloop van omstandigheden terugkeerden - en ook niet-Joden over Joods Groningen dat door het Duitse schrikbewind in betrekkelijk korte tijd werd vernietigd.
Terug van weggeweest, lotgevallen van en uit Joods Groningen plus razzialijsten met 3064 namen
Mooie Mensen, lotgevallen van de Joodse familie Van Gelder in Nederland (Ned/Eng)
Categorie: |
Non-Fictie |
Prijs: |
12,95 |
Soort: |
ePub |
Het is oorlog en de Duitsers oefenen een waar schrikbewind uit in Groningen. Mensen worden gemarteld in het Scholtenshuis, het hoofdkwartier aan de Grote Markt. Gevangenen worden op de zolder opgesloten en verkeren in doodsangst. Onder hen bevindt zich dominee Jan Derk Domela Nieuwenhuis Nyegaard. Hij krijgt de schok van zijn leven als hij bij zijn zoon, de advocaat en gemeenteraadslid Koo Domela Nieuwenhuis, aan de Pelsterstraat 44 logeert en hem op 25 september 1944 doodgeschoten in zijn woning aantreft. De dominee wordt opgepakt. Zijn dagboek is een laatste herinnering aan de gruwelvilla, waar een strijd op leven en dood werd geleverd en waarvan de laatste fundamenten in 2010 zijn opgeruimd.
Johan van Gelder werd geboren in Groningen, en heeft verschillende publicaties op zijn naam staan. Hij publiceert in het Engels en Nederlands. Twee titels, 'Terug van weggeweest', getuigenissen over en uit Joods Groningen in de jaren dertig en veertig en de razzialijsten met 3064 namen en 'De Papieren Oorlog' met schone en vuile lijsten van collaborateurs dienden als basis voor twee televisiedocumentaires. Andere publicaties zijn onder meer: 'Het Huis van Gronings-Israël, de synagoge en zijn gemeente 1906-2006', en 'Hallo Wereld' over zijn belevenissen tijdens zijn wereldreis. 'De steen schreeuwt uit de muur' is verschenen ter gelegenheid van 75 jaar herdenking en bevrijding gaat in op de Joodse geschiedenis en Holocaust, 'Weg van de Vrijheid', gaat in op de bevrijdingsgeschiedenis van Nederland en is vertaald in het Engels (The Road of Freedom). 'De vernietiging, Ieder mens heeft een naam' gedenkt de Holocaustslachtoffers in Groningen. Het gaat daarbij om boektitels die op een onafhankelijke wijze tot stand zijn gebracht en zijn uitgegeven door Van Gelder Publishers. De meeste titels zijn gedigitaliseerd en te vinden op amazon.com en kobo.com Naast het schrijven van boeken werkt hij als freelance journalist voor verschillende opdrachtgevers.